Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kisah MalayaKisah Malaya

Uncategorized

> ‘Keluarkan angin’ perut kembung, Bapa ‘bedah’ bayi sampai terburai usus

Sebagai ibu bapa, adalah tanggungjawab mereka untuk memastikan kesihatan dan keselamatan ahli keluarga dalam keadaan yang baik-baik sahaja setiap masa.

Namun begitu, lain pula ceritanya dengan seorang bapa di China apabila mengambil langkah sendiri untuk ‘mengubati’ kembung perut si anak yang nyaris meragut nyawa.

Bayi malang yang berusia 41 hari itu hampir maut apabila ibu bapanya dilaporkan menyiat kira-kira 20 inci usus kecilnya keluar dari pusat menggunakan pemotong kotak. Ibu bapanya yang mempunyai 4 anak sebelum ini menyedari perut bayi itu kembung dan mahu ‘mengeluarkan angin’.

Bayi itu kini berada di bawah pemantauan rapi pakar bedah yang berjaya memasukkan kembali usus ke dalam perutnya dalam pembedahan kecemasan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut laporan media China, doktor mengatakan bayi lelaki tersebut menghidap umbilical hernia atau angin pasang umbilikal. Keadaan itu berlaku apabila sebahagian usus atau tisu lemak dicungkil dari dinding abdomen berhampiran pusat.

Dilaporkan 40 hingga 50 sentimeter (15-19 inci) dari usus kecil bayi berkenaan terkeluar dari pusatnya manakala kira-kira 25 cm telah bertukar kehitaman kerana terdedah terlalu lama.

Pakar bedah kanak-kanak Zhu Jianming berkata pihaknya telah menjalankan pembedahan segera selepas 3 jam kemalangan tersebut dilaporkan.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: OhBulan, Mail Online

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Uncategorized

NAIROBI, KENYA –  Seorang wanita di  Kajiado, Kenya mengurung dirinya di dalam rumah bersama dua anaknya sebelum membakar kediaman tersebut selepas mendapat tahu bahawa...

Uncategorized

Walaupun sedang menjalani hukuman juvana di sebuah pusat pemulihan, empat pelajar perempuan ini nampaknya masih lagi berkelakuan tidak bermoral. Empat orang pelajar perempuan yang...

Uncategorized

Seorang wanita di Vietnam dilihat hanya tergelak selepas peragut berjaya melarikan diri bersama rantai emas miliknya. Kejadian itu dilaporkan berlaku ketika wanita tersebut sedang...

Uncategorized

Seorang pelajar perempuan telah menjadi mangsa rakannya sendiri apabila dia dikelar. Mangsa telah dikelar dengan menggunakan sejenis pisau dapur. Kejadian ngeri itu telah berlaku...