Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kisah MalayaKisah Malaya

Uncategorized

> Anak 11 tahun ‘dibuang’ oleh ibu yang berkahwin baharu

PETALING JAYA : Seorang ibu tergamak ‘membuang’ anak perempuannya kerana tidak mahu menjaganya selepas berkahwin dengan suami baharu. Anak perempuannya itu berumur 11 tahun dan masih lagi memerlukan kasih sayang yang secukupnya.

Bukan itu sahaja, suami yang baharu dikahwini belum sampai setahun itu tidak mahu kanak-kanak tersebut selain mendakwa anak itu adalah anak yang bermasalah.

Perkara itu diceritakan oleh seorang lelaki pada Facebook Herman Sudil yang merupakan salah seorang pengurus sebuah Pertubuhan Kebajikan TBQ Amal di Johor.

“Budak perempuan 11 tahun emak buang tak nak jaga sebab suami baharu yang tak sampai setahun kahwin tak nak anak ini. Bapa tiri kata anak ini ‘masalah’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tolonglah jadi emak jangan ‘kebulur jantan’ sampai sanggup buang anak sebab tak nak suami marah. Ada sebab mengapa anak perempuan ini tak nak duduk dengan bapa tiri dia.

“Sanggup tunggu emak balik kerja 11 malam, kelaparan dari balik sekolah tengah hari dan tunggu di luar sebab tak nak ada serumah dengan bapa tiri. Kalau lari rumah, tak nak balik pergi rumah cikgu sekolah wanita, bukan lepak dengan kawan,” katanya pada hantaran tersebut.

Dalam pada itu juga, Herman mempersoalkan si ibu sama ada tidak boleh berfikir berkemungkinan terdapat sesuatu yang menyebabkan anaknya tidak mahu tinggal serumah dengan bapa tiri tanpa kehadiran emak.

“Ini bapa tiri kedua. Sebelum ini bapa tiri yang lain okay saja, dia tak buat masalah. Tolonglah jadi orang tua yang pertahankan anak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jangan pandai buat anak, tetapi bodoh menjaga anak. Jangan sedap nak kahwin saja, tetapi bodoh nak pertahankan anak.

“Pengurus wanita kami tengah selesaikan di balai polis untuk ambil budak ini duduk di rumah perlindungan kanak-kanak TBQ Amal. Emak dia rela hati tandatangan apa-apa dokumen untuk serahkan anak dia,” katanya dengan nada yang kesal.

Herman juga turut berkata, beliau tidak faham dengan perangai para ibu yang bertindak sedemikian rupa terhadap anak kandung sendiri.

“Minta maaf kalau ‘posting’ ini kali kasar sedikit, tetapi tak boleh ‘brain’ dengan perangai emak-emak yang bodoh. Saya yakin anak ini ada rezekinya yang Allah dah tetapkan dan insya-Allah tak akan miskin kita bila jaga anak ini,” kata Herman.

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

Sumber: Kosmo

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Uncategorized

NAIROBI, KENYA –  Seorang wanita di  Kajiado, Kenya mengurung dirinya di dalam rumah bersama dua anaknya sebelum membakar kediaman tersebut selepas mendapat tahu bahawa...

Uncategorized

Walaupun sedang menjalani hukuman juvana di sebuah pusat pemulihan, empat pelajar perempuan ini nampaknya masih lagi berkelakuan tidak bermoral. Empat orang pelajar perempuan yang...

Uncategorized

Seorang wanita di Vietnam dilihat hanya tergelak selepas peragut berjaya melarikan diri bersama rantai emas miliknya. Kejadian itu dilaporkan berlaku ketika wanita tersebut sedang...

Uncategorized

Seorang pelajar perempuan telah menjadi mangsa rakannya sendiri apabila dia dikelar. Mangsa telah dikelar dengan menggunakan sejenis pisau dapur. Kejadian ngeri itu telah berlaku...