Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kisah MalayaKisah Malaya

Uncategorized

> Gempar! Beruang matahari berlegar di kawasan kampung

KEMAMAN- Menggemparkan penduduk di sekitar Kampung Labohan, Kerteh, dekat sini dengan kemunculan seekor beruang matahari yang berlegar-legar di sekitar kawasan kampung tersebut, sejak minggu lalu.

Salah seorang penduduk kampung itu, Zamri Mohamad, 48, mengatakan bahawa dalam kejadian terbaru, beruang yang dianggarkan setinggi lebih daripada satu meter itu telah dikesan sedang mencari makanan berhampiran pokok nangka di hadapan kediamannya, pada Isnin lalu.

“Kira-kira pukul 5 petang, Isnin lalu, ketika saya sedang memberi ayam makan, tiba-tiba saya ternampak kelibat beruang tersebut sangat hampir dengan saya.

“Saya memang terkejut dan terus masuk ke dalam rumah sebab bimbang kalau-kalau beruang tersebut bertindak ganas. Beruang itu berlegar lebih 10 minit di sekitar pekarangan rumah saya,” katanya ketika ditemui di Kampung Labohan, Kerteh, di sini,  hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bapa kepada tiga orang anak itu mengatakan bahawa mereka sekeluarga serta penduduk kampung lain tidak berani untuk keluar pada lewat petang dan malam kerana bimbang jika bertembung dengan haiwan liar tersebut dan risau akan berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini.

“Saya tengok beruang itu memang besar dan kukunya tajam. Ada beberapa kesan cakaran kuku beruang itu pada pokok nangka dan kuini di hadapan rumah saya,” ujar Zamri Mohamad.

Sementara itu Mohd. Nor Abdul Samad selaku Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung Labohan berkata, beruang itu dipercayai datang dari kawasan bukit berhampiran. Dia dikesan telah merosakkan kebun dan pokok kelapa penduduk kira-kira dua bulan lalu.

“Sekarang ini beruang tersebut mula masuk ke kawasan kampung dan kita bimbang keselamatan penduduk.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Mungkin sekarang ini musim buah dan ia menjadi tarikan kepada beruang untuk mencari makanan dalam kampung,” katanya.

Menurut beliau juga, pihak Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) telah memasang perangkap bagi menangkap beruang tersebut, pada Selasa lalu.

 

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Uncategorized

NAIROBI, KENYA –  Seorang wanita di  Kajiado, Kenya mengurung dirinya di dalam rumah bersama dua anaknya sebelum membakar kediaman tersebut selepas mendapat tahu bahawa...

Uncategorized

Walaupun sedang menjalani hukuman juvana di sebuah pusat pemulihan, empat pelajar perempuan ini nampaknya masih lagi berkelakuan tidak bermoral. Empat orang pelajar perempuan yang...

Uncategorized

Seorang wanita di Vietnam dilihat hanya tergelak selepas peragut berjaya melarikan diri bersama rantai emas miliknya. Kejadian itu dilaporkan berlaku ketika wanita tersebut sedang...

Uncategorized

Seorang pelajar perempuan telah menjadi mangsa rakannya sendiri apabila dia dikelar. Mangsa telah dikelar dengan menggunakan sejenis pisau dapur. Kejadian ngeri itu telah berlaku...