Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kisah MalayaKisah Malaya

Uncategorized

> Pelajar kolej temui kepala tikus dalam makanan

Pasukan penyiasat di Jiangxi, China pada Sabtu lepas mengesahkan bahawa objek yang ditemui oleh seorang pelajar sebuah kolej dalam makanan di kantin adalah merupakan kepala tikus.

Siasatan awal kejadian itu menyatakan bahawa penemuan tersebut adalah merupakan leher itik.

Kejadian dilaporkan berlaku pada 1 Jun lalu di mana seorang pelajar dari Kolej Politeknik Industri Jiangxi di Nanchang menyiarkan video penemuan kepala tikus itu di media sosial.

Perkongsian tersebut telah mencetuskan perbincangan hangat dalam talian oleh pengguna media sosial yang lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ekoran penularan video tersebut di media sosial, pihak kolej pada 3 Jun lalu berkata bahawa objek itu adalah merupakan leher itik.

“Selepas siasatan dijalankan, kandungan video itu tidak sepadan dengan fakta. Pelajar terbabit menjemput rakan sekelas untuk mengenal pasti objek itu pada masa kejadian dan mengesahkannya sebagai leher itik,” kata pihak kolej tersebut.

Pihak kolej menyatakan bahawa pelajar tersebut telah membuat kenyataan bertulis di tempat kejadian dan menjelaskan kandungan video tersebut.

Mereka turut menambah bahawa biro penyeliaan pasaran di Nanchang juga telah menghantar pegawai untuk menyiasat hal tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Berdasarkan laporan Stesen Radio dan Televisyen Jiangxi pada 3 Jun lalu, pengarah Jiang Xiexue berkata: “Pegawai berulang kali membandingkan objek itu dan mengesahkan ia sememangnya leher itik.”

Walaupun begitu, ramai netizen percaya bahawa biro dan pihak sekolah telah mengeluarkan kenyataan yang tidak benar sama sekali.

Menurut Agensi Berita Xinhua pula, wilayah Jiangxi pada 10 Jun telah menubuhkan pasukan penyiasat yang terdiri daripada pelbagai jabatan. Ia termasuk pendidikan, keselamatan awam dan pentadbiran penyeliaan pasaran.

Hasil penyelidikan itu pada Sabtu yang lalu, pasukan tersebut telah mengesahkan bahawa objek itu bukanlah leher itik. Pengesahan itu dibuat selepas menyemak video di dapur kantin dan senarai pembelian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pegawai penyiasat juga sempat menemu bual kakitangan kantin, pelajar dan saksi kejadian tersebut.

Kenyataan itu berkata bahawa objek berkenaan dikenal pasti sebagai kepala tikus, menurut pakar haiwan.

Tambah pasukan itu lagi, jabatan penyeliaan pasaran tempatan dan kolej tersebut tidak menjalankan siasatan dengan teliti.

Akibat penemuan itu, lesen perniagaan makanan kantin telah dibatalkan dan syarikat serta wakil sahnya telah diberi penalti maksimum mengikut peraturan yang telah ditetapkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pasukan itu berkata mereka yang bertanggungjawab, daripada pihak kolej dan biro penyeliaan pasaran cawangan Chandong akan dikenakan tindakan yang tegas atas kesalahan tersebut.

 

Sumber: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Uncategorized

NAIROBI, KENYA –  Seorang wanita di  Kajiado, Kenya mengurung dirinya di dalam rumah bersama dua anaknya sebelum membakar kediaman tersebut selepas mendapat tahu bahawa...

Uncategorized

Walaupun sedang menjalani hukuman juvana di sebuah pusat pemulihan, empat pelajar perempuan ini nampaknya masih lagi berkelakuan tidak bermoral. Empat orang pelajar perempuan yang...

Uncategorized

Seorang wanita di Vietnam dilihat hanya tergelak selepas peragut berjaya melarikan diri bersama rantai emas miliknya. Kejadian itu dilaporkan berlaku ketika wanita tersebut sedang...

Uncategorized

Seorang pelajar perempuan telah menjadi mangsa rakannya sendiri apabila dia dikelar. Mangsa telah dikelar dengan menggunakan sejenis pisau dapur. Kejadian ngeri itu telah berlaku...