Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kisah MalayaKisah Malaya

Uncategorized

> Remaja derita hidap tumor disebabkan resdung, Sebelah mata pula buta

Viral di media sosial mengenai rakaman sebuah video yang memaparkan penderitaan seorang remaja Filipina yang derita menghidap penyakit ‘Ossifying Fibroma’ iaitu tumor disebabkan resdung.

Menerusi satu hantaran yang dimuat naik oleh seorang remaja yang dikenali sebagai Gian Karl Galido, 17, penyakit tersebut dipercayai berpunca selepas dipukul oleh jirannya ketika usianya 12 tahun.

Sebelum semua ini berlaku, jiran saya telah memukul kepala saya dengan menggunakan kayu semasa saya bermain. ibu bapa saya bimbang dan membawa saya ke hospital dengan segera. Ia mengambil masa 3 jam perjalanan.

Selepas menerima rawatan, pihak hospital mengesahkan bahawa Karl tidak mengalami sebarang penyakit yang serius malah keputusan juga adalah normal.

Namun, setelah beberapa tahun berlalu mata saya semakin membonjol dan kami kekurangan duit untuk membuat rawatan. Kami ke Cebu kerana tiada hospital yang dapat mengenal pasti masalah yang saya hadapi.

Pada tahun 2016 pula, Karl telah membuat pembedahan dan beranggapan bahawa semuanya sudah berakhir. Malangnya, muka dan matanya semakin membesar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

 Disebabkan kami kekurangan kewangan. Kami tunggu bertahun lamanya untuk berjumpa semula dengan doktor.

Pada tahun 2019, Karl telah membuat pembedahan buat kali yang kedua. Penyakitnya semakin kronik sehingga tumor di bahagian hidung semakin membengkak dan berdarah.

Keadaan mula jadi kritikal apabila Karl tidak lagi dapat bernafas melalui hidung seperti biasa dan penglihatannya semakin tidak jelas ekoran buta.

Saya suka membaiki, terutamanya gadjet. Tetapi sekarang agak sukar bagi saya kerana mata sebelah saya telah buta dan sebelah lagi sedikit kabur.

Walau bagaimanapun, Karl tetap berusaha untuk meneruskan hidup dan memberikan kata semangat untuk dirinya. Dia percaya setiap yang berlaku itu adalah takdir daripada Tuhan yang harus diterimanya.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: OhBulan

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Uncategorized

NAIROBI, KENYA –  Seorang wanita di  Kajiado, Kenya mengurung dirinya di dalam rumah bersama dua anaknya sebelum membakar kediaman tersebut selepas mendapat tahu bahawa...

Uncategorized

Walaupun sedang menjalani hukuman juvana di sebuah pusat pemulihan, empat pelajar perempuan ini nampaknya masih lagi berkelakuan tidak bermoral. Empat orang pelajar perempuan yang...

Uncategorized

Seorang wanita di Vietnam dilihat hanya tergelak selepas peragut berjaya melarikan diri bersama rantai emas miliknya. Kejadian itu dilaporkan berlaku ketika wanita tersebut sedang...

Uncategorized

Seorang pelajar perempuan telah menjadi mangsa rakannya sendiri apabila dia dikelar. Mangsa telah dikelar dengan menggunakan sejenis pisau dapur. Kejadian ngeri itu telah berlaku...