Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kisah MalayaKisah Malaya

Uncategorized

> Bapa bunuh anak 11 bulan di ‘Facebook Live’ sebelum gantung diri sampai mati

Seorang bapa muda yang baru berusia 21 tahun tergamak untuk membunuh bayi perempuannya yang baru saja berusia 11 bulan. Dia kemudian menggantung dirinya sendiri sampai mati.

Kejadian tersebut telah berlaku pada hari Isnin, 24 April 2017 di sebuah hotel terpencil di daerah Phuket, Thailand di mana Wuttisan Wongtalay telah menyiarkan pembunuhan bayi perempuannya di siaran  ‘Facebook Live’.

Video tersebut menunjukkan si bapa mengikat tali gantung di leher bayi perempuannya itu dan melepaskannya dari atas bumbung.

Jelas kedengaran kanak-kanak itu menangis sebelum berhenti dan dia kemudian menariknya kembali dan membuang ikatan di leher kanak-kanak itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut pegawai polis Thai Jullaus Suvannin, Wuttisan bertindak sedemikian kerana ditinggalkan oleh isterinya.

Isteri Wuttisan, Jiranuch Trirat, 21, berkata mereka telah berkahwin selama lebih setahun, tetapi suaminya menjadi semakin ganas sejak kebelakangan ini.

Tambahnya lagi, Wuttisan kadang-kadang turut memukul anak tiri lelakinya yang berusia 5 tahun.

Facebook telah memadam video tersebut selepas disiarkan selama kira-kira 24 jam setelah mendapat laporan dari Kementerian Ekonomi Digital Thailand.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam satu kenyataan pula, seorang jurucakap Facebook berkata: “Ini adalah satu kejadian mengerikan dan kami simpati kepada keluarga mangsa. Kandungan seperti ini sama sekali tidak ada tempat untuk disiarkan di Facebook dan ia telah dipadam.”

Sebaliknya, jurucakap Kementerian Thailand, Somsak Khaosuwan memberitahu Reuters: “Kami tidak boleh mendakwa Facebook, kerana mereka telah bertindak mengikut protokol apabila kita menghantar laporan terbabit. Mereka kendalikannya dengan baik sekali.”

Sumber: Seismik
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Uncategorized

NAIROBI, KENYA –  Seorang wanita di  Kajiado, Kenya mengurung dirinya di dalam rumah bersama dua anaknya sebelum membakar kediaman tersebut selepas mendapat tahu bahawa...

Uncategorized

Walaupun sedang menjalani hukuman juvana di sebuah pusat pemulihan, empat pelajar perempuan ini nampaknya masih lagi berkelakuan tidak bermoral. Empat orang pelajar perempuan yang...

Uncategorized

Seorang wanita di Vietnam dilihat hanya tergelak selepas peragut berjaya melarikan diri bersama rantai emas miliknya. Kejadian itu dilaporkan berlaku ketika wanita tersebut sedang...

Uncategorized

Seorang pelajar perempuan telah menjadi mangsa rakannya sendiri apabila dia dikelar. Mangsa telah dikelar dengan menggunakan sejenis pisau dapur. Kejadian ngeri itu telah berlaku...