Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kisah MalayaKisah Malaya

Uncategorized

> Muka berlubang selepas makan sekeping kek

Baru-baru ini telah tular dalam media sosial tentang seorang wanita yang termakan sepotong kek berkulat yang dibelinya di sebuah kafe.

Menurut wanita tersebut, beliau menghidap penyakit keradangan usus atau penyakit Crohn, yang mempunyai sistem pencernaan sangat sensitif.

Apabila termakan makanan yang berkulat, penghidap penyakit ini berkemungkinan akan terkena keracunan makanan yang agak teruk berbanding orang lain.

Sebelum ini, barangkali kita kurang celik tentang bahaya memakan makanan berkulat. Ada antara kita yang biasanya apabila terlihat roti yang berkulat, hanya ‘mengopek’ buang bahagian yang mempunyai kulat dan terus makan bahagian yang kelihatan elok luarannya. Hakikatnya, memakan makanan yang berkulat akan memberikan impak kesihatan kita.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Di Amerika Syarikat, Mark Tatum yang juga digelar sebagai ‘lelaki tidak bermuka’ juga mengalami nasib yang sama kerana kehilangan sebahagian mukanya akibat jangkitan kulat, dikatakan dijangkiti penyakit yang jarang didengari iaitu mucormycosis atau jangkitan kuman yang serius.

Menurut CNN, mucormycosis ialah jangkitan kuman yang disebabkan oleh kulat yang biasa ditemui di dalam tanah, makanan yang rosak, roti dan habuk. Pada awalnya kulat akan menjangkiti saluran darah, menyekat aliran darah ke hidung, mulut dan akhirnya ke otak. Mereka yang dijangkiti biasanya tidak dapat diselamatkan dan akan meninggal dunia.

Isteri Mark, Nancy Tatum berkata, steroid yang diambil oleh suaminya untuk sakit belakang mungkin telah melemahkan sistem imunnya.

Pada 7 Februari 2000, Tatum dibawa ke bahagian kecemasan Owensboro Mercy Health System selepas menunjukkan tanda-tanda kekeliruan kerana paras gula dalam darah yang tinggi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Apabila doktor berjaya menurunkan bacaan paras gula Tatum, mukanya mulai membengkak. Dr. Khaled Joujia sebagai pakar penyakit berjangkit dipanggil untuk melakukan biopsi ke atas Tatum. Biopsi ini telah mengesahan Tatum menghidap mucormycosis.

Tatum kemudian dibawa pula ke University of Louisville Hospital untuk proses selanjutnya. Dia dikehendaki untuk membuat keputusan antara hidup atau mati iaitu memilih sama ada ingin menjalani pembedahan untuk membuang mata, hidung dan bumbung mulutnya, atau menerima penjagaan hospital untuk membuatkan dia selesa sehingga maut menjemputnya.

Melalui pembedahan, kawasan yang dijangkiti boleh dibuang tetapi peluang Tatum untuk hidup tetap juga tipis. Namun, Tatum memilih untuk menjalankan pembedahan daripada tidak melakukan apa-apa untuk terus hidup.

Doktor terpaksa membuang mata, hidung, tulang pipi, gigi dan rahang atasnya untuk mengelakkan daripada kuman merebak ke otak dan membunuhnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pada mulanya, kami tidak menyangka dia akan bertahan. Prognosis (ramalan) dia akan dapat hidup sihat amat tipis,” kata pakar bedah plastik di University of Louisville School of Medicine, Dr. Wayne K. Stadelmann.

Kulit dan tisu diambil daripada kakinya untuk membina semula lelangit Tatum supaya dia boleh bercakap dan makan. Kemudian sebahagian tulang kaki diambil untuk diletakkan ke mukanya. 11 operasi pembedahan kemudian, Tatum akhirnya mempunyai wajah yang baharu.

Tatum terpaksa memakai cermin mata hitam untuk menyembunyikan mata palsunya kerana ia tidak berkelip. Dia berharap dengan wajah prostetik itu dia akan lebih berani dan mempunyai keyakinan untuk berhadapan dengan orang ramai ataupun keluar di tempat umum.

Seperti orang lain, Tatum juga mahu hidup sihat dan menjalani kehidupan sebelum dia diserang bakteria yang memakan wajahnya. Akan tetapi, sejak ditimpa malapetaka itu, kehidupan Tatum tidak semudah yang disangka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tatum telah mengalami beberapa strok yang menyebabkan bahagian kanan badannya lumpuh sebahagian dan dia perlu mengambil 15 jenis ubat dalam sehari. Namun, lima tahun kemudian iaitu pada 2005, Tatum akhirnya meninggal dunia.

Mengambil pengajaran daripada kisah Mark Tatum ini, berwaspadalah dengan makanan yang sudah berkulat. Jika makanan itu berkulat, lebih baik dibuang sahaja kerana kita tidak mahu terdedah kepada komplikasi kesihatan yang berpotensi untuk meragut nyawa. Sesungguhnya, mencegah lebih baik daripada merawat.

 

Sumber: Info Rakyat

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Uncategorized

NAIROBI, KENYA –  Seorang wanita di  Kajiado, Kenya mengurung dirinya di dalam rumah bersama dua anaknya sebelum membakar kediaman tersebut selepas mendapat tahu bahawa...

Uncategorized

Walaupun sedang menjalani hukuman juvana di sebuah pusat pemulihan, empat pelajar perempuan ini nampaknya masih lagi berkelakuan tidak bermoral. Empat orang pelajar perempuan yang...

Uncategorized

Seorang wanita di Vietnam dilihat hanya tergelak selepas peragut berjaya melarikan diri bersama rantai emas miliknya. Kejadian itu dilaporkan berlaku ketika wanita tersebut sedang...

Uncategorized

Seorang pelajar perempuan telah menjadi mangsa rakannya sendiri apabila dia dikelar. Mangsa telah dikelar dengan menggunakan sejenis pisau dapur. Kejadian ngeri itu telah berlaku...