Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kisah MalayaKisah Malaya

Uncategorized

> Aksi Pak Cik lontar jamrah curi tumpuan, “Habis syaitan kena tembak”

Seperti semua tahu, Haji adalah ziarah suci yang dilakukan oleh umat Islam ke Makkah, Arab Saudi setiap tahun dan merupakan yang terbesar di dunia.

Haji adalah rukun ke-5 yang wajib dilaksanakan seperti yang tertakluk di dalam Rukun Islam. Kewajipan agama ini hendaklah dilakukan oleh setiap umat Islam sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka bagi yang berkemampuan dan sekiranya larat mengerjakannya.

Malah, jemaah haji melakukan ibadah melontar di tiga jamrah yang melambangkan lontaran batu ke arah syaitan.

Berbeza pula dengan seorang warga emas ini apabila videonya melontar jamrah dengan aksi ‘menembak’ telah mencuri perhatian ramai netizen di Tiktok.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lihat video itu di bawah:

Geram sangat agaknya sampai nak ‘menembak’ semasa melontar jamtah.

Menerusi video tersebut, kelihatan jemaah haji sedang melontar jamrah iaitu melemparkan batu-batu kecil di tiga dinding.

Ia adalah salah satu daripada siri perkara wajib dilakukan dalam ibadah haji. Jemaah haji perlu melontarkan satu daripada jamrah besar (jamratul kubro) dengan tujuh biji batu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun begitu, apa yang lebih menarik perhatian adalah aksi seorang lelaki yang membuat gaya ‘menembak’ ketika berada di situ. Lelaki berkenaan dilihat mengangkat tongkatnya lalu ‘menembak’ di setiap dinding tersebut.

“Syarat sah haji kena waras pak cik. Jangan emo sangat” – Kata netizen

Dalam pada itu juga, tinjauan di ruangan komen pula mendapati rata-rata netizen memberikan pelbagai reaksi mereka terhadap video berkenaan.

Ketika artikel ini ditulis, video tersebut telah meraih 11.6M views, 804.3K likes dan 18.3K comments di TikTok.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Berikut di bawah adalah antara komen daripada netizen di TikTok:

Sumber: Seismik, Tiktok
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Uncategorized

NAIROBI, KENYA –  Seorang wanita di  Kajiado, Kenya mengurung dirinya di dalam rumah bersama dua anaknya sebelum membakar kediaman tersebut selepas mendapat tahu bahawa...

Uncategorized

Walaupun sedang menjalani hukuman juvana di sebuah pusat pemulihan, empat pelajar perempuan ini nampaknya masih lagi berkelakuan tidak bermoral. Empat orang pelajar perempuan yang...

Uncategorized

Seorang wanita di Vietnam dilihat hanya tergelak selepas peragut berjaya melarikan diri bersama rantai emas miliknya. Kejadian itu dilaporkan berlaku ketika wanita tersebut sedang...

Uncategorized

Seorang pelajar perempuan telah menjadi mangsa rakannya sendiri apabila dia dikelar. Mangsa telah dikelar dengan menggunakan sejenis pisau dapur. Kejadian ngeri itu telah berlaku...